0

Кошик

0

Порівняння

Скільки води потрібно пити на день і чи буває вона шкідливою

Скільки води потрібно пити на день і чи буває вона шкідливою
Поділитися

Усі ми знаємо, що вода життєво необхідна для гарного самопочуття і підтримки здоров'я, але наскільки важлива кількість води, яку ми п'ємо щодня? Сучасні дослідження підтверджують, що вода виконує безліч найважливіших функцій в організмі: від регулювання температури тіла і виведення токсинів до транспортування поживних речовин і навіть роботи мозку. Але скільки води потрібно пити на день і чи справді можливо пити забагато води?

Для початку нагадаємо кілька цікавих фактів про воду:

  • Організм дорослої людини на 65-70% складається з води, і цей показник може змінюватися залежно від віку, статі та рівня фізичної активності (від 90% у новонароджених до 50% у людей похилого віку).

  • Мозок людини складається з води на 85%, а кров – на 90%.

  • Вода сприяє правильній роботі нирок, покращує травлення, прискорює метаболізм і навіть допомагає покращити стан шкіри.

  • Щоденна втрата води відбувається не лише через піт і сечовипускання, а й через дихання. Протягом доби людина втрачає в середньому до 2 літрів води, тому важливо своєчасно поповнювати запаси.

Питання про те, скільки потрібно пити води на день, обговорюється вже не одне десятиліття. Раніше більшість лікарів радили пити не менше 8 склянок води на день (це приблизно 2 літри). Однак сучасні дослідження показують, що ця норма може варіюватися залежно від індивідуальних особливостей людини: її ваги, рівня фізичної активності, клімату та харчування. В одній думці сходяться абсолютно всі фахівці: починаєте відчувати найменші ознаки спраги – варто випити води.

Цікаво дізнатися, як змінювалося ставлення лікарів до кількості води, адже рекомендації щодо добового споживання води не завжди були настільки послідовними та закономірними. На початку XX століття вважалося, що людина має пити воду лише тоді, коли відчуває спрагу. Однак зі зростанням наукових досліджень з'ясувалося, що навіть невелике зневоднення може суттєво вплинути на когнітивні здібності та фізичне самопочуття, не кажучи вже про працездатність. Сьогоднішня думка більшості лікарів полягає в тому, що вода необхідна постійно, і щоб розрахувати потрібну кількість можна використовувати спеціальні формули.

Як розрахувати скільки потрібно пити води?

Дослідження показують, що людина повинна пити близько 30-40 мл води на кожен кілограм ваги. Наприклад, якщо ваша вага становить 70 кг, вам потрібно випивати від 2,1 до 2,8 літрів води на день. Цей об'єм включає не тільки чисту воду, а й воду, що міститься в їжі та готових стравах (фруктах, овочах, напоях, супах та інших продуктах). Важливо зазначити, що під час інтенсивних фізичних навантажень або в спекотну погоду потреба у воді збільшується.

Яка вода найбільш корисна для здоров'я: газована, мінеральна чи звичайна?

Питання про те, яку воду краще пити – газовану, мінеральну чи звичайну, викликає багато суперечок. Розберемося, які види води підходять для щоденного споживання і які особливості у кожного з них.

Так все-таки: газована, мінеральна чи звичайна?

Звичайна вода – найрозумніший вибір для регулярного щоденного пиття. Вона не містить добавок і газу, тому ідеально підходить для підтримання водного балансу без обмежень за віком або станом здоров'я.

Мінеральна вода – це вода, збагачена відповідно мінералами та мікроелементами. Вона буває як із природним вмістом мінералів, так і штучно мінералізована, з газом і без. Скільки можна пити мінеральної води на день? Мінеральна вода корисна для організму, якщо її вживати в помірних кількостях, особливо якщо йдеться про лікувальну мінеральну воду. Важливо пам'ятати, що сіль і мінерали, які містяться в такій воді, можуть негативно впливати на здоров'я в разі надмірного вживання, особливо якщо в людини є певні захворювання, наприклад, сечовидільної системи.

Газована вода – містить вуглекислий газ, який забезпечує їй бульбашки. Для багатьох це смачніший варіант, але надмірне споживання може призвести до здуття, частих відрижок і дискомфорту в шлунку. При цьому, якщо обирати між солодкими газованими напоями та звичайною газованою водою, останній варіант безумовно корисніший хоча б тому, що не містить такої великої кількості цукру. Сподіваємося, ця інформація допомогла вам визначитися, яку воду краще пити – з газом чи без.

Звичайна сира чи кип'ячена?

Далі багато хто цікавиться, яку воду краще пити – сиру чи кип'ячену? Сира вода, за умови, що вона очищена і безпечна для вживання, зберігає більше природних мінералів і мікроелементів, корисних для організму. Кип'ячена вода, хоча й стерилізується від шкідливих бактерій, втрачає частину своїх корисних властивостей у процесі нагрівання. Тому перевагу варто віддавати сирій очищеній воді, але в умовах сумнівної якості краще використовувати кип'ячену для безпеки.

Тепла чи холодна?

І ще одне популярне запитання: яку воду краще пити – холодну чи теплу? Дієтологи рекомендують випивати склянку теплої води відразу після пробудження. Тепла вода вважається більш м'якою для шлунку і тому рекомендується для ранкового вживання. Саме тепла, не гаряча! Тепла вода допомагає активувати травну систему і покращує метаболізм. Це особливо важливо при споживанні води натщесерце.

Холодна вода – освіжає і допомагає швидко втамувати спрагу, особливо в спекотну погоду або після фізичних навантажень. Однак є думка, що холодна вода може сповільнити процес травлення, тому краще пити її кімнатної температури. І до речі, охолодитися під час спеки найкраще допомагає вода кімнатної температури або навіть тепла, але аж ніяк не холодна. Саме з цієї причини в спекотних країнах, щоб охолодитися, п'ють теплий чай.

З добавками чи без?

Деяким людям подобається додавати у воду лимон, шматочки фруктів, ягоди, м'яту, мед і багато інших інгредієнтів. Ці добавки можуть поліпшити смак і надати додаткові корисні властивості. Наприклад, лимонна вода – чудове джерело вітаміну C і антиоксидантів, але важливо пам'ятати, що: по-перше, для підтримання водного балансу потрібна саме чиста вода без домішок; по-друге, вода з такими домішками може швидко зіпсуватися і ви можете отруїтися.

Яку кількість води необхідно вживати щодня?

Як було згадано вище, на сьогоднішній день універсальною нормою прийнято вважати 30-40 мл води на кожен кілограм ваги. Також ми вже згадували, що багато фахівців рекомендують починати ранок з однієї склянки теплої води натщесерце для «запуску» метаболічних процесів і підготовки організму до прийому їжі. Ранковий прийом води сприяє виведенню токсинів, що накопичилися за ніч. До того ж, після ночі ми більше потребуємо відновлення оптимального рівня води в організмі – за час сну організм втрачає значну кількість рідини, і склянка води допомагає відновити водний баланс.

Чи достатньо організму просто води чи можна замінити її напоями?

Існує думка, що соки, чай та інші напої можуть замінити воду. Однак це не зовсім так. Незважаючи на те, що інші напої містять воду, вони також містять цукор, кофеїн або інші речовини, які можуть перешкоджати нормальній гідратації організму. Тому краще використовувати чисту воду як основне джерело рідини.

Що стосується інших напоїв, якими ми любимо втамовувати спрагу протягом дня, то корисним буде знати, що:

  • Соки містять натуральні цукри, які можуть сповільнити процес всмоктування рідини та спричинити підвищення рівня глюкози в крові. Надмірне вживання соків, особливо дітьми, може негативно впливати на емаль зубів. Помірне вживання соків корисне, але вони не замінюють чисту воду. Рекомендація дієтологів – максимум 1 склянка соку на день.

  • Такі популярні напої, як чай і кава, містять кофеїн, який має сечогінний ефект і може призвести до зневоднення.

  • Популярним трендом зараз є вживання різноманітних спортивних напоїв. Спортивні напої містять електроліти і допомагають відновлювати баланс води та солей після інтенсивних тренувань, але їх вживання рекомендується тільки за активних фізичних навантажень.

Чи може споживання води бути шкідливим?

Як би це не звучало дивно, вода у великих кількостях може бути шкідливою. Існує таке явище, як водна інтоксикація або гіпонатріємія, коли надлишок води в організмі спричиняє зниження рівня натрію в крові, що може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. На щастя, трапляється таке нечасто.

Визначити наявність водної інтоксикації можна за такими симптомами:

  • Нудота і блювота

  • Запаморочення

  • Сплутаність свідомості

  • Судоми

Щоб уникнути негативних наслідків, не варто пити надмірні обсяги води за короткий період. Рекомендується рівномірно розподіляти споживання води протягом дня та орієнтуватися на свої відчуття.

Як правильно вибрати якісну питну воду?

Здавалося б, що може бути простіше, ніж купити пляшку води. Навряд чи вода одного виробника сильно відрізняється від такої ж води іншого виробника. Але й тут не все так просто. На полицях магазинів можна зустріти різні види води: бутильована, мінеральна, фільтрована, ароматизована та інші. Важливо знати, на що звертати увагу під час вибору води.

  • Перевірте склад. Переконайтеся, що вода не містить шкідливих домішок і хімічних речовин, наприклад, штучних ароматизаторів. Нагадуємо, що особливо важливо вивчати склад, коли ви намагаєтеся розібратися, яку мінеральну воду краще пити, маючи певні нюанси зі здоров'ям.

  • Обирайте воду з низьким вмістом натрію. Це особливо важливо для людей із захворюваннями нирок або серцево-судинної системи.

  • Дивіться на походження води. Багато брендів вказують, які свердловини або інші джерела вони використовують для забору води. Перевагу краще віддавати воді перевірених відомих виробників.

Чи безпечно пити воду з пластикових пляшок?

Пластикові пляшки – це зручний спосіб завжди мати воду при собі, але важливо пам'ятати про два важливі нюанси:

  • Не всі пластикові пляшки безпечні для багаторазового використання. На пляшці має бути позначка про те, що вона зроблена з безпечного харчового пластику.

  • Переконайтеся, що термін придатності води не закінчився. Найчастіше купують воду у півлітрових або літрових пляшках, а ось вода в пляшках більшого об'єму може довго стояти на полицях. Вода, яка тривалий час перебуває в пластику, може поглинати шкідливі речовини.

І хоча твердження, що вода – це основа нашого здоров'я та життєдіяльності, здається вже неабияк заяложеним, це справді так. Правильне споживання води допомагає підтримувати організм у тонусі, покращує обмін речовин і сприяє загальному самопочуттю. Розраховуйте кількість води індивідуально: норма води на день залежить від вашої ваги, рівня активності та клімату. Орієнтуйтеся на свою спрагу, але не забувайте і про розрахунки – приблизно 30-40 мл на кілограм ваги. Обирайте чисту та якісну воду: віддавайте перевагу воді без газу та зайвих домішок, перевіряйте якість води перед покупкою та слідкуйте за її походженням. Пийте воду, враховуючи особливості свого організму, і вона стане вашим найкращим помічником на шляху до здоров'я та довголіття!