0

Кошик

0

Порівняння

Як обрати безпечне автокрісло?

Як обрати безпечне автокрісло?
Поділитися

На жаль, у світі не існує безпечних автокрісел, але існує статистика ДТП, на підставі якої можливо зробити певні висновки. Так для автокрісел, які встановлюються проти руху, ефективність захисту дитини складає 90% (мається на увазі, коли дитина не отримує жодних травм). Для автокрісел, встановлених за напрямком руху, цей відсоток складає 30-60%, залежно від методу кріплення.

Чому так ?

Найбільш розповсюдженні травми пасажирів під час ДТП:


1. ЧМТ під час удару об частини салону автомобіля, коли пасажир подорожує непристебнутим.




2. Хлистова травма або травма шийного відділу, коли ремені тримають тіло, але голова рухається в напрямку удару, в результаті чого на шию формується критичне навантаження.




3. Травми внутрішніх органів, коли пасажир пристебнутий з помилками, внаслідок чого ремені його травмують.




Для того, щоб уникнути таких наслідків, кожен пасажир має бути утриманий ременем, і якщо у 1-му та 3-му випадках засоби пасивної безпеки допомагають, то у випадку хлистової травми не завжди. Це стосується як дорослих, так і дітей .

Діти відрізняються від дорослих як фізіологічно, так і за спроможністю сприйняття інформації, тобто соціально дитина вважається такою у віці до 12 років. До цього часу дорослі засоби пасивної безпеки їй не підходять. Так з’явилися ДИТЯЧІ УТРИМУЮЧІ СИСТЕМИ (або автокрісла), і саме з цією метою — УТРИМАТИ ДИТИНУ В ЗОНІ БЕЗПЕКИ під час зіткнення, вони були розроблені. Потім вже з’явилися додаткові опції, комфорт, зручність використання, тощо. Наразі дуже багато різних виробників, автокрісла відрізняються параметрами дитини, на яку вони розраховані, дизайном та, в решті решт, стандартами схвалення — ЕСЕ (ЕЄК ООН), PlusTest, американський та канадський, австралійський, китайський, японський та інші. Кожен з них має свої особливості та методики схвалення, наприклад, сценарії зіткнення, швидкість зіткнення та вимірювання навантаження на частини тіла.

У світі немає єдиної думки стосовно того, що брати за основу, тому існує така велика кількість стандартів. Але якщо брати за основу СТАТИСТИКУ ДТП, то найкраща статистика у країнах Скандинавії, зокрема ШВЕЦІЇ.

Ця країна має державну програму зниження смертності під час ДТП, окремо ВНУТРІШНІЙ ДОДАТКОВИЙ СТАНДАРТ СХВАЛЕННЯ дитячих утримуючих систем — PlusTest.




Це єдиний тест у світі, який ВИМІРЮЄ НАВАНТАЖЕННЯ НА ШИЮ ДИТИНИ під час фронтального зіткнення на швидкості 50 км/год, встановлюючи максимально можливий поріг додатково до навантаження на голову та живіт. Жодне автокрісло, встановлене за напрямком руху, його не пройшло, оскільки навантаження перевищувало можливе. Відповідно, існує ризик отримати смертельну травму або важке каліцтво.

Фахівці в цій країні розуміли це ще у 1964 році, коли з’явився перший прототип автокрісла проти напрямку руху. Його концепцію розробив професор Бертіль Алдман. Ідея виникла, коли він спостерігав за астронавтами — навантаження розподіляється по всієї площі верхньої частини тіла, не травмуючи хребет .




Чому це так важливо у випадку дитини?

Шийний відділ дитини формується з хрящів у кістку остаточно до 4-6 років, при цьому пропорції маси голови до тіла у порівнянні з дорослими інші — 6% у випадку дорослого та 25% у випадку новонародженої дитини. При цьому м’язи шиї слабо розвинені.


  


Хлистова травма, про котру я розповідав у 2-му пункті, характерна і для дорослих також. Якщо це можливо, краще усім пасажирам авто подорожувати проти напрямку руху. Є певне пояснення з залученням статистики. Згідно аналізу бази ДТП, 48% — це зіткнення з фронтальними ударом, 30% — бокові зіткнення, 12% — зіткнення з заднім ударом, 10% — обертання. Окремо із 100% випадків, 10% — це важкі випадки дтп (пожежа, утоплення або важкі деформації кузова з проникненням до салону авто (наприклад, наїзд на відбійник).

Як бачите, випадки ДТП з ударом позаду бувають рідше, до того ж, це інша механіка удару: перше авто відкочується в сторону удару, за рахунок чого навантаження на шию не перевищує допустиме, у той час як під час фронтального зіткнення відбувається різка зупинка та об’єднується енергія руху двох авто.

Біля 80% дтп відбувається у межах міста на відносно невеликих швидкостях. Фахівці на етапі розробки стандарту схвалення ЕСЕ 129, до якого приєдналась Україна, підписавши Женевську Конвенцію ООН 1958 року, визначили, що мінімальний поріг, коли дитина повинна подорожувати проти руху, — 15 місяців. В цей період шия настільки вразлива, що навіть різкого гальмування достатньо, щоб вона отримала травму. Але Швеція, аналізуючи випадки ДТП, зробила висновок, що цього достатньо у 6 випадках з 10-ти. Тому в цій країні рекомендації полягають у тому, щоб подорожувати проти напрямку руху до 4 років мінімум, а краще якнайдовше. Є певні моделі, схвалені PlusTest, які дозволяють це робити навіть до 9 років – в залежності від дитини мають обмеження 125 см по зросту та 36 кг по вазі, встановлюються тільки проти напрямку руху. Це такі моделі, як AXKID ONE 2/3 або AXKID MINIKID 4.


   


Чому автокрісло, де дитина утримується дорослим ременем, ефективне лише у 30% випадків?

Дорослий ремінь, у порівнянні з внутрішніми 5 точковими ременями, не дає щільно зафіксувати дитину на етапі розміщення в автокріслі, він затягується безпосередньо в момент зіткнення. Ці моделі дозволяють подорожувати дитині від 3 років, але у цьому віці дитина соціально неспроможна розуміти відповідальність. Наприклад, батько-водій пристебнув дитину та має спостерігати за дорогою, але дитина висунула руку із під діагональної частини ременя чи з’їхала під ремінь під час сну — як наслідок, до ризику отримати травму шиї додаються пункти 1 та 3 одночасно. В ідеальних умовах під час краш тесту манекен сидіть рівно! Але то манекен, а то діти у реальному житті!




Україна займає перше місця з кінця за кількістю жертв ДТП у Європі. Рівень використання автокрісел на рівні 50%, у тому числі це автокрісла б/в з вичерпаним терміном використання, що деформуються під час навантаження. Також важливо, наскільки вірно розміщене автокрісло та чи вірно пристебнута дитина.




Під час дослідження у Канаді 70% ДУС було встановлено з помилками або дитина буда невірно пристебнута — це суттєво знижує рівень ефективності захисту. На жаль, в Україні немає системи сертифікації фахівців та призупинено ринковий нагляд, внаслідок чого немає належної регуляції .

Основна відповідальність лягає на плечі батьків, яким ВКРАЙ ВАЖЛИВО УВАЖНО ДИВИТИСЯ ІНСТРУКЦІЇ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ АВТОКРІСЛА. Якщо з певних причин її немає, важливо знайти її в інтернеті та розібратися з усіма особливостями певної моделі.

Сподіваємся ця інформація була вам корисною.

За домовленістю, наш магазин співпрацює з ГО «Інститут безпеки дорожнього руху», його фахівці допоможуть підібрати модель автокрісла, яке найкраще підійде у вашому випадку. Потрібно розуміти вік, зріст та вагу дитини, модель авто, кількість дітей у родині та моделі автокрісел, які наразі використовуються. Ми завжди радимо робити примірку безпосередньо до вашого авто, але якщо це неможливо, фахівці допоможуть підібрати автокрісло за допомогою фото та відео матеріалу або вийдуть на зв'язок онлайн.